Kuukautiskierto

Kuva herätyskellosta, ja taka-alalla olevasta naisesta, joka ojentuu sulkemaan herätyksen pois.
Ensimmäisten kuukautisten jälkeen naisen keho alkaa seurata ovulaation ja kuukautisten rytmittämää kiertoa, joka kestää noin 28 päivää. Miten kaikki itse asiassa toimii?

Kuukautiskierto on luonnollinen osa naiseutta. Jos haluamme ymmärtää, miten kaikki tapahtuu, meidän täytyy tutustua naisen anatomiaan.
 

 

 

Ulkoisiin sukupuolielimiin kuuluvat isot ja pienet häpyhuulet sekä klitoris. Isoja häpyhuulia kutsutaan myös ulommiksi häpyhuuliksi. Pienet häpyhuulet (eli sisemmät häpyhuulet) peittävät emättimen ja virtsaputken aukon. Häpyhuulet yhtyvät klitoriksen edessä. Klitorista peittää ohut limakalvo, ja herkkyytensä ansiosta se on tärkeä seksuaalisen kiihottumisen kannalta. Kehon sisällä emätin yhtyy kohdunkaulaan, joka on kohdun alempi osa. Vielä sisempänä kohdunkaula laajenee kohduksi, johon kulkeutuu jokaisen kuukautiskierron aikana munasolu, ja jossa alkio ja sikiö kehittyvät raskauden aikana.

 

 

 

Kuukautiskierto kestää noin 28 päivää. Ei silti ole poikkeavaa, että kierto kestää vain 21 päivää tai jopa 35 päivää. Naisen sukupuolihormonien yhteisvaikutus saa kypsän munasolun irtautumaan jommastakummasta munasarjasta ja kulkeutumaan munanjohtimen kautta kohti kohtua. Tähän kuluu kolme tai neljä päivää. Samaan aikaan kohdun limakalvo on valmistautunut hedelmöitetyn munasolun vastaanottamiseen. Siitä on tullut paksumpi ja se sisältää runsaasti ravinteita. Jos siittiösolu ei tänä aikana hedelmöitä munasolua, kohdun limakalvon päällimmäiset kerrokset hajoavat ja valuvat pois. Tästä syntyy kuukautisten verenvuoto.
Kuva kalenterista maaliskuun kohdalla. Kuva kuvastaa kuinka on hyvä idea suunnitella etukäteen ja tietää milloin seuraavat kuukautiset alkavat, jotta voit varautua pitämällä esim. Tamponeja laukussa. o.b.® tamponit

Vuoto – kuukautisvuoto – ei ole aina samanlaista. Monenlaiset tekijät, kuten synnytys, laihduttaminen, stressi ja eri ehkäisymenetelmät, voivat vaikuttaa vuodon määrään. Kuukautisvuodon runsaus vaihtelee myös naisten kesken ja kuukaudesta toiseen. Siksi saatavana on imukyvyltään ja kooltaan erilaisia tamponeja. Kun käytössäsi on oikeanlainen tamponi, olosi on suojattu ja mukava kuukauden jokaisena päivänä eikä mikään estä sinua nauttimasta elämästä. Tutustu tuoteoppaaseen ja lue aiheesta lisää


Kun olet kuukautisten välillä tai sinulla on ovulaatio, valkovuodon ilmeneminen on normaalia. Vuodon määrä voi vaihdella kuukaudesta toiseen - jonain kuukausina vuotoa voi olla runsaasti, kun taas toisina sitä voi olla niukasti. o.b.® -pikkuhousunsuojia voi käyttää tältä kosteudelta ja vuodolta suojautumiseen sekä auttamaan sinua tuntemaan olosi raikkaaksi ja mukavaksi pikkuhousuissasi. Lisätietoa o.b.®-pikkuhousunsuojista löydät täältä.

Ota yhteyttä gynekologiin tai terveydenhoitajaan, jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä tai ongelmia.